VELIKA

Velika je rekreacijsko i turističko središte na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini u Slavoniji, 12 km sjeverno od Požege, nalazi se na nadmorskoj visini od 273 m i ima 6.106 stanovnika.Velika je inače veoma posjećeno termalno kupalište, s tri otvorena bazena, koji se nalaze podno planinarskog doma “Lapjak”, od kojih je jedan olimpijski, a dostupni su u toplom dijelu godine. Ljekovita mineralna voda, koja izvire iz dva bogata izvora, temperature oko 28°C pomaže u liječenju reumatskih bolesti. 

U Velikoj se nalazi JAVNA USTANOVA PARK PRIRODE PAPUK na adresi Stjepana Radića 46,34330 Velika.

Velika je također poznata po njegovanju i čuvanju starih folklornih tradicija,te se svake godine u Velikoj u siječnju održava manifestacija „Vinkovo“ te u svibnju održava Smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja ima međunarodni karakter.

Velika je i glavna planinarska polazišna točka za goru Papuk. Šetnje, planinarenja , kupanje ljeti, skijanje i sanjkanje zimi , sportsko penjanje, jahanje, brdski biciklizam, kampiranje te paragliding osnova su sportsko-rekreacijske ponude Velike, ali treba naglasiti i mogućnost lova i ribolova u okolici.Smještaj u Parku prirode Papuk, u dolini uz rijeku Veličanku iznad koje se uzdiže stari Velički grad. Stoga posebno preporučamo aktivni odmor uz šetnju po poučnim stazama i boravak u prirodi za one koji žele osnažiti svoja pluća i cijeli organizam.Nalazimo se u neposrednoj blizni nadaleko poznatih toplica sa prirodno termalnom vodom. Nudimo Vam razna sportska igrališta i uređene staze do stare kule na vrhu brijega. Našim posjetiteljima organiziramo posjet obližnjim kulturnim i turističkim sadržajima kao što su Park prirode"Papuk.Blaga klima i idealni sportski tereni pružaju vrhunske uvjete za bazične pripreme sportaša.Bogata gastronomska ponuda (kulen, kobasice, šunke, ribe) i domaće vino obilježuju Veliku.

Copyright © 2014. All Rights Reserved.